WordPress'den Joomla'ya geçiş düşünüyorum

• Servislerimi Dokploy & Komodo üzerinde deploy ediyorum ve Joomla için Plesk, cPanel gibi bir panel kurmak istemiyorum.

Temel Sorularım:

• 2026'da Joomla'ya geçiş yapmak ne kadar sağlıklı?
    • 13 yıllık PHP geçmişimle Joomla'da istediğim tüm şeyleri yapabilir miyim?
    • Beni herhangi bir noktada kısıtlar mı?

Geliştirme & Özelleştirme:

• Extension geliştirme için ne kadar derinlemesine PHP kodu yazmam gerekecek?
    • Custom component, module, plugin yazmak WordPress plugin'i kadar kolay mı?
    • Joomla API ve kanca sistemi (hooks/events) ne kadar esnek?

Multilingual & SEO:

• TR/EN multilingual destek gerçekten native mi, yoksa extra extension gerekir mi?
    • SEO açısından WordPress'ten ne kadar farklı? (URL yapısı, sitemap, meta yönetimi)
    • Lighthouse puanları WordPress'le karşılaştırıldığında nasıl?

Ekosistem & Destek:

• Premium extension maliyetleri WordPress'le karşılaştırıldığında nasıl?

Performans & Ölçeklenebilirlik:

• Joomla caching sistemi (Redis, Memcached) desteği iyi mi?
    • Yüksek traffic'te performans nasıl? (WP'den daha mı hızlı/yavaş?)
    • Database optimization ve indexing ne kadar önemli?

Güvenlik:

• Joomla güvenlik güncellemeleri düzenli mi ve güvenilir mi?
    • 13 yıllık PHP bilgim güvenlik best practices'i takip etmede yeterli mi?
  • 2026 itibarıyla Joomla’ya geçiş bence mantıksız değil hocam. Özellikle 13 yıllık PHP geçmişin varsa teknik tarafta çok büyük bir zorluk yaşayacağını sanmam. WordPress’e göre farkı şu; Joomla biraz daha düzenli bir yapı istiyor. İlk başta WP’deki gibi “kur, eklentiyi ekle devam et” rahatlığı kadar hızlı gelmeyebilir ama iş özelleştirmeye girince daha toplu hissettiriyor.

Bir yerde takılır mıyım kısmında da bence asıl mesele sistemin kendisi değil, eklenti ekosistemi. WordPress kadar her iş için sürüyle alternatif bulmak zor olabilir. Ama Joomla’nın da çekirdeğinde güçlü olduğu yerler var. Çoklu dil, kullanıcı yetkilendirme, içerik tarafındaki düzen vs. bu konularda kötü değil.

TR/EN içerik işi için de ayrıca çok ekstra bir şey kurmadan rahat edersin diye düşünüyorum. SEO tarafında da temel ihtiyaçları karşılıyor. Çok özel bir senaryo yoksa başlangıç için yeterli olur.

Performans konusu biraz projeye bakıyor tabii. Aynı sunucu, aynı optimizasyon, aynı kurulum disiplini olmadan net kıyas zor. Kötü kurulan WordPress nasıl yoruyorsa kötü kurulan Joomla da yorar. Düzgün kurulumda gayet akıcı çalışır.

Güvenlik tarafında da özel olarak korkulacak bir şey olduğunu düşünmüyorum. Orada iş biraz güncelleme düzenine, kullandığın eklentilere ve genel bakıma kalıyor.

Özetle, daha kontrollü ve düzenli bir yapı istiyorum diyorsan Joomla hâlâ güçlü bir seçenek. PHP geçmişin de varsa adapte olman çok zor olmaz.

Dokploy/Komodo özelinde Joomla’nın resmî bir rehberini ben görmedim. Ama altyapı mantığı için şu dokümanlar yeterince fikir veriyor: Joomla teknik gereksinimleri: https://manual.joomla.org/docs/next/get-…l-requirements/ , official Joomla Docker image https://hub.docker.com/_/joomla , Dokploy Docker Compose dokümanı https://docs.dokploy.com/docs/core/docker-compose ve ve Komodo compose/stack dokümanına https://komo.do/docs/resources/docker-compose bakabilirsin.

• Yorumun için teşekkür ederim, aslında beni benden alan özelliğide multilanguage'in native de olması. Her kurumsal tasarım için NextJS & Strapi gibi seçeneklere gitmek uzun vadede çok yorucu oluyor. Ancak Joomla ile bu işi çok hızlandıracağımı düşünüyorum.

Gelişmeleri forumda yayınlayacağım. İyi çalışmalar ve iyi bayramlar.

• Yorumun için teşekkür ederim, aslında beni benden alan özelliğide multilanguage'in native de olması. Her kurumsal tasarım için NextJS & Strapi gibi seçeneklere gitmek uzun vadede çok yorucu oluyor. Ancak Joomla ile bu işi çok hızlandıracağımı düşünüyorum.

Gelişmeleri forumda yayınlayacağım. İyi çalışmalar ve iyi bayramlar.

Rica ederim, sizlerin de bayramı kutlu olsun.

Participate now!

Don’t have an account yet? Register yourself now and be a part of our community!